ZAPRACOWANI. GASTROFAZA to już trzecia edycja rezydencji dramaturgicznej w Teatrze Dramatycznym im. J. Szaniawskiego, której kuratorem jest Tomasz Jękot – kierownik literacki.
Tegoroczna rezydencja poświęcona jest tematowi jedzenia – w bardzo szerokim spektrum tego zjawiska. Nie ma chyba bardziej powszechnego tematu, który tak mocno nas łączy i dzieli jednocześnie. W swoim antropologicznym wymiarze kuchnia jest nierozerwalnie związana z kulturą, a w wymiarze ekonomicznym gastronomia to jedna z najpowszechniejszych gałęzi usług, generująca rocznie około 40 mld złotych PKB (dane GUS 2021). Bezspornym jest fakt, że to sztuka i jedzenie tworzą tradycje narodowe i etniczne, natomiast może zdziwić, że dziedziny te zepchnięte zostały do sektora „rekreacji”. Tak jakby w nowoczesności i konsumpcjonizmie brak było miejsca na wspólny czas przy stole. Projekt GASTROFAZA kręciłby się zatem wokół jedzenia, pracy w gastronomii, historii potraw (historii człowieka). Zaprosiłby do wspólnego stołu artystów i widzów, specjalistów i laików jedzeniowych.
Jak to zrobimy? Pierwszym etapem działań w projekcie jest wybór rezydenta. Od zeszłego roku organizujemy zamknięty konkurs treatmentów, dzięki czemu łatwiej jest nam wybrać z mnogości tematów opisujących zjawisko ten jeden, który najcelniej reprezentowałby linię myślenia Teatru i kreował znaczenia dla naszej publiczności. W tym roku dodatkowo postanowiliśmy zrealizować Dom Pracy Twórczej – czyli tygodniowe działanie warsztatowe dla wszystkich dramaturgów zaproszonych do konkursu. Pozwoli nam to na poznanie się trochę lepiej oraz postawienie przed wszystkimi wspólnej bazy znaczeniowej.
Zobacz szczegóły wcześniejszych rezydencji tutaj: